Jeugdhulpgebruik onvoldoende voorspeld door gemeentelijke monitoren

Onderzoekers van de gemeente Rotterdam voerden onlangs een studie uit naar de samenhang tussen hulpbehoefte en jeugdhulpgebruik in de jeugdhulpketen op wijkniveau, met het oog op de decentralisatie van de jeugdzorg. Daaruit blijkt dat het daadwerkelijke gebruik van jeugdhulpaanbod niet goed voorspeld wordt door wat er over hulpvragen bekend is in gemeentelijke monitoren. Populatiekenmerken, zoals […]The post Jeugdhulpgebruik onvoldoende voorspeld door gemeentelijke monitoren appeared first on De wijk in.

Doorbreking geheimhoudingsplicht Jeugdwet niet goed geregeld

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Veiligheid en Justitie een brief geschreven over een lacune in de Jeugdwet. In deze wet ontbreekt een bepaling over het doorbreken van de geheimhoudingsplicht door jeugdhulpverleners voor de financiële afwikkeling en controle op de jeugdzorg door de gemeente. […]The post Doorbreking geheimhoudingsplicht Jeugdwet niet goed geregeld appeared first on De wijk in.

Vrijheidsbeperkende maatregelen in thuiszorg bij dementie

Hoewel vrijheidsbeperkende maatregelen als gevolg van betere voorlichting en vernieuwende werkwijzen in verpleeghuizen enorm zijn teruggedrongen, is de situatie in de thuiszorg zorgwekkend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat onlangs op een conferentie in Washington DC werd gepresenteerd. Dit is het eerste grote onderzoek naar vrijheidsbeperking in de eigen woning. Vrijheidsbeperkende maatregelen bij vier […]The post Vrijheidsbeperkende maatregelen in thuiszorg bij dementie appeared first on De wijk in.

Kwetsbare wijkbewoners komen samen in Buurtcirkel

Zorginstelling Pameijer heeft een organisatie opgericht om het concept Buurtcirkel te doorontwikkelen en te verspreiden in Nederland. Ons land telt momenteel meer dan vijftig Buurtcirkels, waarin kwetsbare buurtbewoners elkaar ondersteunen. Een cirkel dient als sociaal netwerk voor kwetsbare wijkbewoners en zorgt voor onderlinge ondersteuning. Dat meldt Gemeente.nu. 

Actieagenda bewonersinitiatieven in zorg en welzijn in de maak

Het landelijk netwerk van burgerinitiatieven in zorg en welzijn ‘Nederland zorgt voor Elkaar’ (NLZVE) gaat op pad om een 'verkennerstocht' door het hele land te houden. Bij het netwerk zijn bekende initiatieven aangesloten zoals Zorgcoöperatie Hoogeloon en Austerlitz Zorgt. Doel van de verkenning is knelpunten die burgerinitiatieven ervaren in beeld te brengen. De verkenning moet leiden tot een actieagenda die samen met het ministerie van VWS wordt opgesteld. (08-09-2017 12:39)

Buurtcirkels halen kwetsbare wijkbewoners uit het zorgsysteem

Het fenomeen Buurtcirkels is uit New York en Londen overgewaaid naar Nederland. Hierbij vormen acht tot twaalf kwetsbare buurtbewoners een sociaal netwerk waarbij ze elkaar ondersteunen. Wijkteams verwijzen direct of indirect wijkbewoners door die hier mogelijk bij gebaat zijn. Een vrijwilliger zorgt voor stimulans en aansluiting van de Buurtcirkel op bestaande infrastructuren in de buurt. [...] Het bericht Buurtcirkels halen kwetsbare wijkbewoners uit het zorgsysteem verscheen eerst op Gemeente.nu.

'Goededadenwinkel' voor Week van de Alfabetisering

Betalen met een goede daad, zoals je aanmelden als taalvrijwilliger of voorleesvader. Het kan in de 'goededadenwinkel' van bibliotheek Westland in 's-Gravenzande. Het is een actie voor de Week van de Alfabetisering en heeft als doel vrijwilligers te werven die mensen willen helpen die moeite hebben met taal, rekenen of digitale vaardigheden.

Ledental Coöperatie Laatste Wil verdubbeld na vondst middel voor zelfeuthanasie

Sinds Coöperatie Laatste Wil een nieuwe legaal te verkrijgen middel voor zelfeuthanasie heeft ontdekt, is het ledental verdubbeld. Vorige week had de coöperatie nog 2.323 leden en dat is nu vertweevoudigd naar 6.800 leden. Dit vertelt voorzitter Jos van Wijk in een interview met de Stentor. 

Verwondingen-app gaat ambulancepersoneel helpen

Vandaag neemt de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) als eerste in Nederland een app, Trauma Triage App (TTapp), in gebruik waarmee ambulancemedewerkers de ernst van een verwonding beter kunnen inschatten. Daardoor kan de patiënt naar het ziekenhuis waar zijn verwondingen het best kunnen worden behandeld.

Achtergrond: Overbieden eerder regel dan uitzondering

Volgens cijfers van Calcasa wordt ongeveer een kwart van de woningen in de huidige markt op of boven de vraagprijs verkocht. In populaire steden als Amsterdam en Utrecht tikt dat percentage zelfs bijna de 80 aan. Blijft dit het geval en hoe doe je een realistisch bod op het huis van je dromen?

Woningverbeteringsproject ‘De Energieproeftuin’

Zwolle - Begin september starten deltaWonen en Trebbe met de aanpak van 46 woningen in de wijk Berkum in Zwolle. Omdat het hier om een bijzonder woningverbeteringsproject gaat, doen zij dit onder een speciale naam: ‘De Energieproeftuin'. In de negen woningblokken worden verschillende combinaties van energiebespaarders, energieopwekkers en energieopslag methoden getest. Doel: onderzoek doen naar de meest optimale combinatie. Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: Onze ambitie na 2020 gaat veel verder dan dat alle woningen een label B hebben. Een volgende stap is alle woningen gasloos of energieneutraal.

Studenten proberen gehandicapte kinderen te laten schaatsen

De Haagse Hogeschool en de TU Delft gaan een hulpmiddel ontwikkelen waarmee gehandicapte kinderen moeten kunnen schaatsen. Het gezamenlijke ontwerp, een initiatief van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten, is volgens de onderwijsinstellingen uniek in de wereld.

Pagina's