Jeugd en jongeren

Zaanse aanpak werkt

De gemeente Zaanstad gaat een pilot omtrent de aanpak van armoede ‘wegens succes’ omzetten in algemeen beleid. De aanpak is vanaf 2015 als pilot ingezet en is volgens PvdA-wethouder Jeroen Olthof uniek. Sociale wijkteams en jeugdteams zoeken …

Leren werken met het zakgeldproject

ROTTERDAM - In Feijenoord is in mei een pilot van het zakgeldproject voor jongeren uit de wijken Feijenoord en Vreewijk gestart. In het zakgeldproject van DOCK leren jongeren wat werken is. Tegelijkertijd startte in de Landbouwbuurt in Vreewijk het project: Eerste Hulp Bij Achtertuintjes (EHBA). In het EHBA-project gaan zakgeldjongeren samen met leermeester ‘Tuindokter Gerrit’ aan de slag in tuinen van bewoners.

Nederlander iets positiever over decentralisaties

Het merendeel van de Nederlander is nog steeds niet overtuigd van de decentralisaties van de ouderenzorg, jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Toch blijkt het vertrouwen erin te zijn toegenomen. Alleen de jeugdhulp en sociale wijkteams worden slechter gewaardeerd dan voorheen. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van I&O Research eind vorig jaar. 

Wrijven in de vlek neemt haar niet weg

Een echte pleister is beter dan valse aandacht Ik zal de laatste zijn die beweert dat de meest kwetsbare gezinnen in ons land adequaat geholpen worden. Dat kan en moet veel beter. Wat mij in de recente berichtgeving daarover stoort is de suggestie dat dit komt door – of een gevolg is van – de decentralisatie van de jeugdhulp naar gemeenten. Dat schept een vals beeld. Het voelt ook een beetje als wrijven is een al langer bestaande vlek. En met wrijven in de vlek, neem je die nog niet weg!Medio april 2017 stelden het Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd in een kritische rapportage dat de meest kwetsbare gezinnen nog onvoldoende geholpen worden door de wijkteams.