Zorg en welzijn

Vrijheidsbeperkende maatregelen in thuiszorg bij dementie

Hoewel vrijheidsbeperkende maatregelen als gevolg van betere voorlichting en vernieuwende werkwijzen in verpleeghuizen enorm zijn teruggedrongen, is de situatie in de thuiszorg zorgwekkend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat onlangs op een conferentie in Washington DC werd gepresenteerd. Dit is het eerste grote onderzoek naar vrijheidsbeperking in de eigen woning. Vrijheidsbeperkende maatregelen bij vier […]The post Vrijheidsbeperkende maatregelen in thuiszorg bij dementie appeared first on De wijk in.

Doorbreking geheimhoudingsplicht Jeugdwet niet goed geregeld

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Veiligheid en Justitie een brief geschreven over een lacune in de Jeugdwet. In deze wet ontbreekt een bepaling over het doorbreken van de geheimhoudingsplicht door jeugdhulpverleners voor de financiële afwikkeling en controle op de jeugdzorg door de gemeente. […]The post Doorbreking geheimhoudingsplicht Jeugdwet niet goed geregeld appeared first on De wijk in.

Actieagenda bewonersinitiatieven in zorg en welzijn in de maak

Het landelijk netwerk van burgerinitiatieven in zorg en welzijn ‘Nederland zorgt voor Elkaar’ (NLZVE) gaat op pad om een 'verkennerstocht' door het hele land te houden. Bij het netwerk zijn bekende initiatieven aangesloten zoals Zorgcoöperatie Hoogeloon en Austerlitz Zorgt. Doel van de verkenning is knelpunten die burgerinitiatieven ervaren in beeld te brengen. De verkenning moet leiden tot een actieagenda die samen met het ministerie van VWS wordt opgesteld. (08-09-2017 12:39)

Ledental Coöperatie Laatste Wil verdubbeld na vondst middel voor zelfeuthanasie

Sinds Coöperatie Laatste Wil een nieuwe legaal te verkrijgen middel voor zelfeuthanasie heeft ontdekt, is het ledental verdubbeld. Vorige week had de coöperatie nog 2.323 leden en dat is nu vertweevoudigd naar 6.800 leden. Dit vertelt voorzitter Jos van Wijk in een interview met de Stentor. 

Verwondingen-app gaat ambulancepersoneel helpen

Vandaag neemt de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) als eerste in Nederland een app, Trauma Triage App (TTapp), in gebruik waarmee ambulancemedewerkers de ernst van een verwonding beter kunnen inschatten. Daardoor kan de patiënt naar het ziekenhuis waar zijn verwondingen het best kunnen worden behandeld.