Cooperatie & organisatie

Waarom burgercollectieven juist nu opkomen

7 maart, 2017 - 15:30

Meer dan 5000 bezoekers telde een webbericht van P+ over de derde golf van burgercollectieven in de wereldgeschiedenis. En dat is veel. Hoogleraar Tine de Moor (1975) van de Universiteit Utrecht raakt met haar studie over ‘the commons’ een zenuw in de samenleving. P+ sprak met haar om in kaart te brengen waarom deze initiatieven opkomen.

Opening kooklokaal tijdens natuurmarkt

Zwolle - Op de tweede verjaardag van Integraal Kindcentrum De Werkschuit in de Aa-landen, dinsdag 21 maart 2017 om 16:00 uur, wordt een nieuw initiatief geopend: een kooklokaal voor kinderen, ouders, medewerkers en andere wijkbewoners. Deze multifunctionele ruimte biedt mogelijkheid voor jong en oud uit de wijk om te doen, te leren, te delen en te ontspannen. Het kooklokaal is ontstaan vanuit de samenwerking tussen basisonderwijs (De Werkschuit) en kinderopvang (Doomijn Kinderopvang) én hun gezamenlijke wens om bij te kunnen dragen aan de leefbaarheid van de buurt. Het is een ontmoetingsplaats waar kinderen zich op meerdere manieren kunnen uitleven, waar ouders koffie kunnen drinken en waar andere wijkbewoners bij activiteiten kunnen aansluiten.

Top conferentie: Help de Zeeuwen nog beter samen te werken

De overheid geeft regionale samenwerking diverse impulsen. Ook op de Zeeuwse eilanden, waar men van oudsher is gewend om de eigen boontjes te doppen. Om de kracht van de eilanden optimaal te benutten werken de Z4 (Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen) steeds meer samen.  Ook andere regionale samenwerkingsverbanden komen er voorzichtig van de grond. Dit onderwerp is voeding voor één van de casussen tijdens de VNG Ambtelijke Top conferentie op 22 maart.