Natuur en landschap

De 16 dorpenfietstocht wordt verreden op Hemelvaartsdag

JOURE: * (donderdag 25 mei ) is een begrip bij fiets liefhebbend Noord-Nederland. Voor velen dé voorbereiding op de 11 stedentocht en voor anderen een leuk uitje tijdens Hemelvaart. De tocht leidt langs 16 prachtige dorpen in het Friese landschap. “Dwars door Friesland”. Het bijzondere aan deze editie is […] The post De 16 dorpenfietstocht wordt verreden op Hemelvaartsdag appeared first on Flitsnieuws.nl.

De kracht van onderop (Mediabericht)

Meer dan ooit ligt het initiatief voor het onderhouden en (her)ontwikkelen van stedelijke gebieden bij gemeenten die daarin worden bijgestaan door burgers, maatschappelijke organisaties en marktpartijen. De afgelopen jaren nam Platform31 deze Nieuwe Werkelijkheid vanuit verschillende invalshoeken onder de loep. Deze bevindingen presenteren we in drie online magazines. Het eerste themanummer is volledig gewijd aan de resultaten van het onderzoeks- en inspiratiebudget Ecologie van de Stedelijke Vernieuwing.

Landschappen als beschermd dorpsgezicht?

De status van een beschermd dorps- of stadsgezicht is voorbehouden aan (delen van) een dorp of stad. De ruimtelijke grenzen van de bescherming werden en worden secuur getrokken daar waar de bebouwing ophoudt: schootsvelden bij een vesting horen over het algemeen niet bij het beschermd gezicht, net zo min als kleinschalige akkercomplexen rondom een dorp. In de oude Monumentenwet is met enige stelligheid aangegeven dat het instrument van het beschermde gezicht niet bedoeld is voor het beschermen van landschappen.